PRESENTACIÓ

“Si les ganes de teatre i circ et poden, ara és el moment !!!”

QUI SOM?

L’ Escola de Teatre i Circ d’Amposta (EtcA)

Som un centre d’ensenyament, formació, recerca i investigació, creació i exhibició d’Arts Escèniques de les Terres de l’Ebre situat a Amposta (Catalunya).

Neix l’any 2013 amb la voluntat de ser un mitjà adient, no només per la formació bàsica i professional d’actors/actrius i artistes de circ sinó també per posar les eines que ofereixen el fet teatral i les arts del circ al servei d’altres àmbits professionals en els que la imaginació, la comunicació i la creativitat desenvolupen un paper important.

És per això que a l’EtcA s’imparteixen cursos regulars tant d’Art Dramàtic (interpretació, teatre físic i teatre de text, gèneres, territoris i estils dramàtics, moviment, màscara, veu,…) com també de disciplines de les Arts del Circ (trapezi, cercle, teles, acrobàcia, màstil xinès, malabars, cintes, equilibris,…), a la vegada que s’han posat en funcionament diferents dinàmiques que permeten apropar el teatre i el circ a la societat, i fer visible, a més, l’aportació pedagògica i humanitzadora d’aquestes disciplines a l’àmbit socioeducatiu.

L’Escola de teatre i circ d’Amposta som un centre adscrit a l’ACET (Associació d’Escoles de Teatre de Catalunya – Ensenyaments professionals de teatre) i a la XECC (Xarxa d’Espais de Circ de Catalunya).

L’EtcA promou la formació regular en Teatre i/o Circ adreçat a alumnes a partir de 3 anys d’edat, amb metodologies adaptades a les diferents franges d’edat, així com formacions puntals en les diferents disciplines amb un equip altament preparat i qualificat.

A partir del curs 2017-2018 i per primera vegada a les Terres de l’Ebre, l’EtcA va rebre el reconeixement per oferir la formació d’Estudis Professionals de Teatre, titulació avalada per l’ACET i reconeguda per l’AADPC.

L’activitat de l’EtcA no es limita a les activitats i cursos a la pròpia escola, sinó que es desplaça a diferents espais i àmbits per oferir formació i realitzar múltiples aplicacions teatrals i de circ tant dins com fora de Catalunya.

Actualment l’EtcA està present en els següents camps o sectors (l’artístic i escènic, l’educatiu, el de la intervenció social, la innovació, el turístic i l’empresarial).

Anualment l’EtcA, a més dels cursos regulars, organitza:

També participa amb espectacles i produccions dins la Festa del Mercat a la Plaça així com a diferents esdeveniments culturals, artístics, universitaris i empresarials tant a Amposta com a altres poblacions de la resta de les Terres de l’Ebre, de Catalunya i l’Estat.

En el 2016, l’EtcA va protagonitzar l’espectacle que va amenitzar la II Nit de l’Enoturisme de Catalunya promogut per l’Agència Catalana de Turisme i l’Institut Català de la Vinya i el Vi i organitzada pel Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya.

Hem participat en diferents Jornades pedagògiques:

Les Jornades d’educació infantil i primària organitzades per la Universitat Rovira i Virgili-Campus Terres de l’Ebre així com en formacions i tallers organitzats per la Universitat Oberta de Catalunya, o a les Jornades pedagògiques organitzades pel Centre d’Art de les Terres  de l’Ebre-Lo Pati, entre d’altres.

Actualment col·laborem amb el Projecte Nilak guanyador del Premis Lluís Carulla 2020.

Setmanalment col·labora dins la programació d’Amposta Ràdio amb diversos continguts a la secció cultural del programa En construcció.

El projecte «Cerç de Circ» de l’EtcA i l’Escola Cèsar Martinell de Pinell de Brai van rebre el Premi Baldiri Connexions 2020/21 – (Artistes i escoles, un binomi transformador) atorgat per la Fundació  Carulla.

La seu de l’EtcA està situada al c/ Navarra 44 (baixos) a Amposta a la localització següent: Escola de Teatre i Circ d’Amposta

________________________________________________________________

EQUIP ARTÍSTIC I DOCENT

DIRECCIÓ/GERÈNCIA:

Jordi Príncep, titulat en arts escèniques per l’Escola Internacional de Teatre Estudis Berty Tovías (ACET), a més de la formació professional en art dramàtic (2002) s’especialitza en Arts del Circ a l’Escola d’Acrobàcia “Los Athenas” (2004) i al Teatre Estudio Victor Hernando “La Riereta” (2003), amb una àmplia trajectòria professional tant actoral com docent.

Director i gerent de l’Escola de Teatre i Circ d’Amposta des de l’any 2013.

Actualment combina la direcció amb el management cultural, col·laborant amb diferents administracions, universitats, centres i entitats públiques i privades, en projectes que vinculen les arts escèniques amb la producció, l’educació, la recerca, la investigació, la creació, l’espai públic i la innovació.

Ha estat jurat de diversos certàmens de premis literatura dramàtica i membre de comissions de treball en l’àmbit de la gestió cultural i artística i assessories de polítiques culturals públiques.

La seva formació acadèmica:

  • Grau universitari en Educació Social per la Universitat Oberta de Catalunya (UOC)
  • Màster universitari en Estudis Avançats de Teatre per la Universidad Internacional de la Rioja (UNIR)
  • Màster en Gestió de Projectes i Espais culturals (DD)
  • Màster en Relacions Públiques i Protocol (DD)
  • Màster universitari en Direcció de les organitzacions en l’Economia del coneixement (UOC)
  • Curs especialitzat en Selecció de Personal (DD)
  • Títol universitari en Gestió cultural des de les Administracions Públiques per la IGECA de la Universidad Europea Miguel de Cervantes (UEMC)
  • Títol d’especialització universitària en Producció, Promoció i Gestió de Festivals Culturals per la IGECA de la Universidad Europea Miguel de Cervantes.
  • Cursant el Màster universitari en Direcció i Gestió de Recursos Humans i
  • el Màster universitari en Direcció d’empreses (UOC)

És membre de l’Associació d’actors i directors professionals de Catalunya (AADPC), de l’Associació de professionals de circ de Catalunya (APCC) i de l’Associació de professionals de la gestió cultural de Catalunya (APGCC).

Membre de comissions de l’OSIC (Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural) a través del CoNCA (Consell Nacional de la Cultura i de les Arts) i de les taules de treball de l’ICEC (Institut Català de les Empreses Culturals) per al disseny dels Plans d’Impuls del Teatre i del Circ.

És impulsor i director del FesticAM (Festival Internacional de Teatre i Circ d’Amposta).

El FesticAM és membre de la Plataforma d’Arts de Carrer de Catalunya que reuneix sota un mateix sostre festivals, fires i mostres de Catalunya que tenen les arts de carrer com a principal eix conductor de la seva programació així com de l’European Festivals Association la plataforma que agrupa tots els tots els festivals d’arts, des de música a teatre, arts de carrers fins a dansa, literatura, etc. de 45 països d’Europa. El FesticAM també és membre de REDESCENA

Des del 2016 fins al 2023 es va encarregar de la direcció de la Festa del Mercat a la Plaça d’Amposta

La Festa del Mercat a la Plaça és una de les principals festes de recreació històrica i cultura popular de principis del segle XX de les Terres de l’Ebre que es desenvolupa a la capital del Montsià organitzada per l’Ajuntament d’Amposta.

Des del 2021 fins al 2023 es va encarregar de la presidència de l’Associació de Professionals de Circ de Catalunya. Entitat que aglutina els professionals del circ de Catalunya. L’APCC és interlocutora amb les administracions i promou la formació, producció i professionalització del sector. El 2009 va rebre el Premi Nacional de Cultura.

El 2023 s’encarrega de la direcció de la Festa del Renaixement de Tortosa.

Amb el subtítol l’esplendor d’una ciutat al segle XVI, la Festa rememora, a través d’una àmplia oferta d’activitats de caire lúdic i cultural, el període històric del segle XVI, un dels moments més interessants en l’existència de la ciutat de Tortosa. La Festa del Renaixement ha rebut nombrosos reconeixements, com la declaració de Festa d’Interès Turístic Nacional, Festa Local d’Interès Turístic Local i la Placa d’Honor del Turisme de Catalunya.

PROFESSOR/ES, COL·LABORADORS/ES i ESPECIALISTES:

Glòria Arrufat (Barcelona 1980)

Àngel Bonora (València 1960)

Bienve Borràs (Tortosa 1978)

Christian Fernández (Tarragona 1983)

Núria Ferré (Amposta 1979)

Abigail Garcia (Amposta 1981)

Merche Ochoa (La Rioja 1967)

Salima Peippo (Finlàndia 1982)

Rafael Martínez (Colombia 1980)

Fran Pardal (Valladolid 1990)

Pepa Plana (Valls 1965)

Eugenia González (Barcelona 1978)

Llum Sanchez (Reus 1963)

Alba Comella (Barcelona 1990)

Elia Pérez (Miajadas 1984)

Koldo Vío (Bilbao)

Pau Cirer (Mallorca)

Mónica Gutiérrez (Valladolid 1983)

Nona Aleksandrova (Bulgaria 1980)

Claudia Amela (Amposta 2000)

Pere Hosta (Girona 1980)

Jordi Príncep (Camarles 1980)

HAN IMPARTIT CLASSES MAGISTRALS:

Berty Tovías (Barcelona 1952)

Toni Albà (Barcelona 1961)

Paco Mir (Barcelona 1957)

Àlex Casanovas (Barcelona 1964)

José Antonio Puchades (Valencia 1980)

Julieta Gascón (Mèxic 1982)

________________________________________________________________

AMB EL SUPORT I LA COL·LABORACIÓ DE:

L’EtcA compta amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Amposta, de la Societat Musical La Unió Filharmònica d’Amposta, del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i de la Diputació de Tarragona.

CENTRE ADCRIT A:

L’EtcA està adscrita a l’Associació Catalana d’Escoles de Teatre (ACET), la Xarxa d’Espais de Circ de Catalunya (XECC) i l’Associació de Professionals de Circ de Catalunya (APCC)

CENTRE ADHERIT A:

L’EtcA assumeix al Codi de bones pràctiques de la Plataforma Arts de Carrer de Catalunya.

L’EtcA està adherida al protocol de la Xarxa d’Economia Solidària de Catalunya (XES)

L’EtcA forma part de la Guia de companyies i professionals de circ de Catalunya editada per l’APCC.

Forma part del Cens d’entitats de foment de la llengua catalana de la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, també de la guia Findglocal  i és centre col·laborador del Carnet Jove

L’EtcA és un Espai de Cultura Responsable* registrat a l’esmentat cens.

*En el marc de les accions per acompanyar el sector de la cultura i les arts en la represa i amb l’objectiu de donar seguretat al públic i prestigi als espais i als equipaments culturals es posa en marxa el cens Espais de Cultura Responsables* que ha estat aprovat per mitjà del Decret Llei 44/2020, de 17 de novembre.