nilak significa iceberg en inuit. Els
icebergs són grans masses de gel
flotant que es desprenen d’una glacera
i que són arrossegats pels corrents a
latituds més baixes fins que es fonen
i desapareixen. Els icebergs només
tenen visible un 11% del seu volum total
i sota la seva visual s’amaga el 89%
restant.

Per què el projecte Nilak?

Segons les Estadístiques Culturals de Catalunya del 2021 del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, un 26% de les comarques catalanes no tenen cap teatre.

Davant d’aquesta situació territorial, no només lligada a la construcció d’infraestructures culturals, nilak planteja un model d’infraestructura cultural a través d’un projecte artístic, social i cultural per apropar les arts escèniques contemporànies a tot el territori, a la vegada que posa en valor els espais ja existents.

Un espai escènic itinerant, a través d’una carpa de circ que funciona com a teatre, utilitzant el caràcter nòmada per descentralitzar les arts escèniques dels grans nuclis urbans i convertir els pobles en l’epicentre de les arts escèniques contemporànies. Un model que ens permet poder arribar a qualsevol població i construir un teatre amb les condicions tècniques necessàries per a la representació d’una peça.

La carpa, l’arquitectura que tradicionalment associem a les arts del circ, és una construcció que ofereix el lloc per l’escena, per la trobada. Igual que el teatre, el cinema, l’auditori, l’aula o, fins i tot, el llibre. La carpa ens recull en un espai tancat per a obrir-nos a la imaginació, per a alterar la nostra percepció, per a disfrutar de la nostra sensibilitat. És un refugi, un contenidor, un dispositiu, un lloc que provoca la trobada entre tu i jo per viure un present, una comunitat temporal. Però la carpa és una arquitectura que, a diferència del teatre, no és estàtica. Podríem dir, doncs, que la carpa és, en paraules del poeta Hakim Bey, una zona temporalment autònoma.

nilak és, doncs, una carpa en aquest sentit, que acull una pluralitat de pràctiques artístiques, no només en la seva exhibició, sinó també en la seva creació, formació, inspiració… nilak és circ, i dansa, i cinema, i arts visuals, i performance, i literatura, i pedagogia, i política.

Del circ podem aprendre a entendre el present. El circ és una disciplina del present absolut, i del risc real. Treballa en el camp d’allò real, no en el camp de la ficció, obrint el seu potencial, modulant el present, jugant amb la seva elasticitat. La carpa és un espai afectiu, on entendre l’empatia, la por, el risc, el poder, l’humor, el desig a través de l’expressió artística, posant el cos al centre. I a més, és un espai que posa en valor no només les diferents disciplines, sinó també el diàleg entre generacions i experiències.

nilak és un espai de creació contemporània que comparteix les seves pràctiques amb la comunitat amb la què es posa en relació i, a la vegada, dona suport i visibilitat a una comunitat d’artistes professionals amb trajectòries consolidades, promociona la jove creació i genera potencialment nous artistes.

El projecte Nilak és un espai escènic itinerant que apropa les arts escèniques contemporànies a aquelles comarques catalanes que estan a l’oblit. Tot i que la cultura és un dret, una de cada quatre comarques catalanes no té cap teatre i, Nilak, aposta descentralitzar les arts escèniques dels grans nuclis urbans i convertir els pobles de l’àmbit rural en l’epicentre de les arts escèniques en viu.

La proposta es du a terme amb una carpa mòbil que té les condicions tècniques necessàries per desenvolupar espectacles, tallers, exposicions i creacions durant una estada de 15 dies a cada població. Aquestes activitats es treballen juntament amb els habitants locals per generar una immersió al territori i establir-ne el diàleg i la cocreació, en especial amb les escoles.

Nilak muntarà la seva carpa a Vilalba dels Arcs entre el 5 i 14 de novembre.

Nilak

Descobreix més de Nilak

Descarrega’t el programa